domoforma.pl

Dom i wnętrza

urządzanie kuchni
Wnętrza

Urządzanie kuchni – nie lada wyzwanie

Urządzanie kuchni może być nie lada wyzwaniem, ma być przecież nie tylko ładnie, ale i funkcjonalnie. Dobrze jest też, gdy wystrój kuchni współgra z całą resztą mieszkania lub domu. Jest to szczególnie ważne, gdy decydujemy się na kuchnię otwartą na część jadalną i salon. Warto posiłkować się naszymi radami, by uzyskana przestrzeń była nie tylko ładna, ale i wygodna.

Kuchnia podzielona na strefy

Przemyślane rozmieszczenie stref roboczych w kuchni jest bardzo ważne, zwłaszcza gdy spędza się w niej dużo czasu. Warto pomyśleć nie tylko o tym jakie zalecenia w tym temacie mają projektanci, ale też wziąć pod uwagę swoje przyzwyczajenia i dotychczasowe rozlokowanie stref kuchennych z których się korzystało i wyciągnąć to co będzie najwygodniejsze.

A doświadczeni projektanci wnętrz przykładowo zalecają by podczas urządzania kuchni wyodrębnić kilka stref. Podstawowym podziałem powinna być strefa brudna i czysta. Strefa brudna to miejsce w którym rozkładamy zakupy czy obieramy i czyścimy warzywa i owoce. Natomiast strefa czysta powinna służyć do przygotowywanie posiłków, czy przekąsek. W większości przypadków zaleca się by obie strefy oddzielone były zlewem.

Nie ma bezwzględnych wytycznych, gdzie powinna znaleźć się płyta do gotowania. Wiadomo jednak że powinno to być w niedalekiej odległości od zlewu, tak by z łatwością można było chociażby odcedzić ziemniaki czy makaron. Wielu projektantów wnętrz zaleca jednak by oba te miejsca były oddzielone chociażby niewielkim blatem roboczym. Trzeba jednak pamiętać, by blatów roboczych zbytnio nie poszatkować, i mieć choć jeden duży do przygotowywania posiłków.

Ważnym miejscem w każdej kuchni jest też lodówka, obok której też warto mieć pewną przestrzeń roboczą. Najczęściej umieszczana jest ona na skraju kuchni, na przeciwległym końcu tego blatu roboczego, do którego przylega również piec. Takie rozwiązanie pozwala wygodnie pracować, wyjąć produkty z lodówki, pokroić, przygotować wstępnie do gotowania, i wrzuć do garnka, niemal nie ruszając się z miejsca.

Wygoda pracy to też odpowiednia przestrzeń do przechowywania

Wygodna kuchnia, to nie tylko miejsce w którym wygodnie przygotujemy, kanapki, codzienne posiłki czy wykwintne kolacje. To odbywa się zwykle na blatach roboczych. Warto jednak pamiętać, że przyjemność gotowania odbierają takie niemałe drobiazgi, jak trudności w znalezieniu akcesoriów kuchennych, czy produktów do przygotowywanych potraw. Właśnie dlatego równe istotne, jak odpowiednie rozmieszczenie stref do pracy jest zapewnienie sobie odpowiedniej przestrzeni do przechowywania.

Pamiętajmy, że w kuchni musi znaleźć się miejsce nie tylko na produkty z których przygotowywane będą posiłki. Miłośnicy gotowania doskonale wiedzą, że liczba kolejnych akcesoriów kuchennych nigdy nie jest zbyt duże. Mówimy tu zarówno o różnego rodzaju małym AGD, które nie koniecznie powinno zajmować blaty robocze, jak i o różnego rodzaju akcesoriach kuchennych. Oprócz tego w kuchni musi znaleźć się też miejsce na sztućce, zestaw noży czy wreszcie wszelkiego rodzaju garnki i naczynia do serwowania. Miejsce do przechowywania trzeba odpowiednio rozplanować już na etapie urządzania kuchni.