domoforma.pl

Dom i wnętrza

obiad
Lifestyle

Czego nie może zabraknąć na stole podczas obiadu?

Jeśli chodzi o przyjmowanie gości, niewiele rzeczy robi takie wrażenie jak formalny stół — zwłaszcza gdy jest odpowiednio nakryty. Co ważniejsze, poświęcenie czasu na przygotowanie uroczystego stołu pokazuje gościom, jak bardzo Ci zależy. „Świadomość, że jesteś oczekiwany i jesteś honorowym gościem, tylko zwiększa oczekiwanie na posiłek i towarzystw.

Chociaż ustawienie formalnego stołu do kolacji może wydawać się skomplikowane, w rzeczywistości nie jest to takie trudne, gdy uzbroisz się w odpowiednie wskazówki. Nawet jeśli nie masz w planach przyjęcia lub specjalnej okazji, która wymaga nakrycia formalnego stołu, nauka jak to zrobić jest umiejętnością, którą powinna znać każda gospodyni.

Przed pierwszym daniem

Kiedy zdasz sobie sprawę, że nakrywanie stołu opiera się na logice, wszystko staje się mniej przerażające. Na przykład, zaczynasz jeść posiłek używając sztućców po lewej i prawej stronie, a następnie w miarę upływu czasu pracujesz w kierunku talerza. Widelce umieszcza się po lewej stronie talerza, noże i łyżki po prawej. Talerze obiadowe powinny być ustawione na lewo od sztućców, które z kolei powinny być ustawione w jednej linii z dolnym brzegiem szarfy, dużego talerza, który zdejmuje się po tym, jak każdy rozłoży sobie serwetkę na kolanach. Kieliszek do wody stoi nad nożem obiadowym, białe wino po jego prawej stronie, a czerwone wino górą w środku. Kiedy oczekuje się więcej niż czterech gości, pamiętaj o stworzeniu miejsc siedzących z wyprzedzeniem.

Ustawianie stołu do zupy

Zupę podaje się w podgrzanym naczyniu do zupy, na szczycie talerza obiadowego i je łyżką do zupy, która jest umieszczona po zewnętrznej stronie po prawej stronie. Gdy każdy gość skończył i położył jego łyżkę, miskę do góry, przez prawy górny róg talerza, talerz, miskę i łyżkę usuwa się. Talerz z chlebem i masłem oraz nóż do masła pozostają. Gdy zupa podawana jest z talerzem, miejsce spoczynku dla łyżki znajduje się w misce. Gotowa pozycja jest na górze talerza, za miską, między 11 a 2 (pomyśl o zegarze). Kiedy nie ma talerza, pozycja spoczynkowa i końcowa są takie same, w misce. Kiedy naczynie dotknie jedzenia, nigdy więcej nie powinno dotykać obrusu. Należy również pamiętać, że jeśli sałatka jest podawana po daniu głównym, to widelec do sałatki umieszcza się po prawej stronie obiadu. Jeśli sałatka jest podawana jako pierwsza, wtedy widelce byłyby ułożone (od lewej do prawej) widelec do sałatki, widelec do ryby, widelec do kolacji.

Jeżeli szukasz talerzy, sztućców oraz innych akcesoriów kuchennych, które będą zachowywać nie wyglądem, ale także i jakością, to zachęcamy do zapoznania się z ofertą sklepu Recucina – https://recucina.pl/.